Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
PERCEPT FUN s.r.o. Menu

Jak (ne)přemýšlet při vytváření Snoezelen prostředí

11. 9. 2024

Pokud ve svém zařízení budujete Snoezelen prostředí sami, ujistěte se, že Snoezelen konceptu plně rozumíte. Na počátku cesty se totiž setkáte s mnoha zavádějícími či špatnými názory na vybavení, ale i účel Snoezelen místností. Nenechte se zviklat a obrňte se znalostmi, díky nimž vytvoříte bezpečnou a účelnou terapeutickou místnost. Rádi vás provedeme základy konceptu.

Nejde jen o Snoezelen místnost

Jedním z nejrozšířenějších a bohužel i nejzakořeněnějších mýtů je, že Snoezelen je prostě místnost. Někteří terapeuti tak veškeré své úsilí soustřeďují do jediné místnosti v zařízení a zapomínají na to, že naplnění Snoezelen konceptu dosáhnou jedině jeho vnesením do celého prostoru. Klient by se měl cítit příjemně hned při vstupu do vašeho zařízení, snažte se proto navodit příjemnou atmosféru s různorodými podněty ve všech částech objektu.

V začátcích vám pomůže náš článek o tom, co je Snoezelen.

 

Snoezelen terapie rovná se relaxace?

Nejprve je nutné vyjasnit si pojem relaxace, protože tvrzení, že Snoezelen =odpočinek, může být ve vztahu ke klientovi ve výsledku nebezpečné. Položení klienta na vodní matraci nebo kuličkový vak a zapnutí relaxační hudby a aromalampy s příjemnou vůní ještě Snoezelen terapii nedělá. Pokud by to mělo stačit, nebylo by třeba budovat nákladnou Snoezelen místnost.

Dbejte na vyvážený poměr relaxace a aktivizace

Snoezelen má poskytovat nejen relaxaci, ale i aktivizaci ve vyváženém poměru. Představte si například, jak efektivně relaxujete klienta s ADHD a následně klienta s těžkým kombinovaným postižením: relaxace člověka s ADHD je v drtivé většině spojena s pohybem. Snoezelen pomůcky by v tomto případě měly pohyb umožňovat. Ideální může být například trampolína– počítáte u vybavení Snoezelen místnosti s prostorem, který poskytuje dost místa pro trampolínu a pro další pomůcky pro rozvoj psychomotoriky?

Snoezelen neberte jako volnočasovou aktivitu klientů

Názor, že Snoezelen je jen volnočasovou aktivitou, při které se má klient především zabavit, je v dnešní době naštěstí už přežitý. Je pravda, že na základech příjemně a kvalitně stráveného volného času byl Snoezelen v 70. letech minulého století vystavěn, přesto jej dnes nahlížíme jako terapeutický koncept, který umožňuje tři hlavní přístupy: terapeutický, pedagogický a volnočasový.

Nic se však nemění na tom, že by si měl klient pobyt ve Snoezelen prostředí užít a odnést si z něj příjemné pocity.

 

Světla bývají pro Snoezelen důležitá, ale…

 …neměla by být dominantním prvkem. Optická vlákna Snoezelen obvykle dotvářejí, některá Snoezelen prostředí se však obejdou i bez nich. Snoezelen koncept je založen na multismyslovém vnímání a prožitku. Pokud se zaměříte především na světla, stimulujete, či dokonce „přestimulováváte“ zrak, přitom byste jako terapeuti měli brát ohled na všech dvacet jedna smyslů.

Pracujte s minimálně sedmi základními smysly. Ty se naučíte efektivně stimulovat v Základním kurzu Snoezelen v teorii a praxi, který pro vás pořádáme ve Snoezelen–MSE Institutu.

Ve Snoezelen místnosti si klient nemůže dělat, co chce Snoezelen prostředí je bezpečným prostorem pro rozvíjení dovedností, aktivaci i zklidnění klienta se specifickými problémy, demencí či například autismem. Vše,

Ve Snoezelen místnosti si klient nemůže dělat, co chce

Snoezelen prostředí je bezpečným prostorem pro rozvíjení dovedností, aktivaci i zklidnění klienta se specifickými problémy, demencí či například autismem. Vše, co se v terapeutické místnosti odehrává, je v režii terapeuta. Zkušený terapeut je na každého klienta připraven tak, aby mu nabízel podněty a aktivity, které klienta motivují a dělají mu radost. Důkladná individuální příprava vám pomůže eliminovat případný nedostatek motivace klienta na minimum.

Pozor, pro každý případ mějte vždy v záloze připravené činnosti, u kterých máte takřka jistotu úspěchu.

Klient v terapeutické místnosti není nikdy sám

Jako terapeuti fungujete jako průvodci ve Snoezelen prostředí, veškeré dění řídíte, zároveň však vše prožíváte spolu s klienty. Sdílení je zásadní, své klienty v místnosti proto neopouštějte, popřeli byste základní princip Snoezelen konceptu. Spoluprožívání, vnímání a pochopení reakcí klientů vám navíc usnadní přípravu na příští setkání.
 

Snoezelen místnost není určena pro sexuální aktivity klientů

Někteří nepoučení provozovatelé sociálních služeb se domnívají, že Snoezelen místnosti mohou být koncipovány jako soukromý prostor pro sexuální aktivity klientů. Samozřejmě nezpochybňujeme důležitost existence místa určeného pro naplňování těchto potřeb, Snoezelen místnost, tedy terapeutický prostor, však k tomu využívat nelze.

Na Snoezelen terapii smí i osoby s epilepsií

Pokud jste prošli našimi certifikovanými a akreditovanými Snoezelen kurzy, tato informace vás nijak nepřekvapí. Nepravdu o tom, že je Snoezelen terapie nevhodná pro lidi trpící epilepsií, často šíří nezkušení, a tedy nekompetentní jedinci, kteří neabsolvovali odborná školení a pro terapeutickou praxi jsou tak nezpůsobilí.

Snoezelen umožňuje jak individuální, tak skupinovou terapii

Osobní zkušenost PhDr. Mgr. Renáty Filatové, speciální pedagožky:

Ve své praxi v Dětském domově bl. M. A. Kratochvílové, kde jsem pracovala patnáct let s dětmi s různou formou postižení a s dětmi z pěstounských rodin, jsem vedla převážně skupinové terapie, a to i v počtu patnácti až dvaceti osob. V domovech pro seniory je to také spíše převažující forma práce. Skupina má svou sílu a nenahraditelnou atmosféru. Proto by byla škoda zaměřovat se při Snoezelen terapii pouze na individuální hodiny.

 

Autor článku: PhDr. Mgr. Renáta Filatová

• Garant funkčnosti výrobků společnosti PERCEPT - FUN s.r.o.

• Lektorka a garantka Snoezelen- MSE konceptu v ČR a SR