Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
PERCEPT FUN s.r.o. Menu

Co je Snoezelen?

3. 9. 2024

Terapeutický koncept Snoezelen je rozvíjen od 70. let minulého století, kdy nizozemští terapeuti vypozorovali blahodárný vliv stimulačního prostředí na chování a pohodu klientů s mentálním a fyzickým omezením. Přečtěte si o tom, co je Snoezelen a jaké principy uznává.

 

Snoezelen nebo multisenzorické prostředí

Koncept Snoezelen definuje způsob myšlení a pohled na klienta, kterého vnímáme skrze jeho potenciál, nikoli problémy. Jde o multisenzorickou terapii odehrávající se v relaxačním a zároveň podnětném prostředí s využitím světel, barev, zvuků, hudebních prvků a různých dotekových materiálů. Vícesmyslový Snoezelen koncept cílí až na dvacet jedna smyslů, které v terapiích stimulujeme v různých kombinacích, najednou nebo postupně.

Kontrolovaný a bezpečný prostor

Hlavním rysem dynamického prostředí je přitom možnost terapeuta takové prostředí kontrolovat. Důležitým aspektem je také pocit bezpečí, které klient prožívá všemi  složkami osobnosti.

Samozřejmě můžete jít s klientem na procházku do lesa a nechat ho prožít všechny vjemy. Ale v přírodě jen velmi obtížně dokážete omezit zpěv ptáka nebo zastavit šumění listí. Pro lepší pochopení všech vjemů je princip kontrolovaného prostředí zcela zásadní.

Koncept Snoezelen pro osoby se specifickými problémy

Ve Snoezelen místnosti se dobře cítí obvykle každý, léčebný či podpůrný efekt však má především na osoby se specifickými problémy, autismem a demencí. Uplatnitelný je však také v psychoterapiích pro klienty bez mentálních či fyzických omezení.

Snoezelen terapie klienta motivuje, organizuje a pomáhá mu při zvládání obtížných psychosociálních situací. Především mu dělá radost, mnohým prokazatelně zlepšuje zdravotní stav.

Uveďme si příklady z praxe:

Klient stěžkým kombinovaným postižením například kvadruplegie plus nějaké smyslové postižení – prioritou bude relaxace ve smyslu aktivní práce s tělesným schématem. Tedy rozhodně nestačí uložení klienta do pohodlného kuličkového vaku, puštění relaxační hudby a aromalampy s příjemnou vůní.

Seznamte se se specifiky polohování, jakožto nezbytností v péči o člověka s poruchou hybnosti.

Klienta se smyslovou vadou nebo s pervazivní poruchou mozku takový člověk může být motoricky zcela v pořádku, často bývá spíše hyperaktivní. Jeho relaxace bude tedy spočívat v aktivitách tělesně pohybových.

 Podívejte se, jak probíhá Snoezelen hodina:

 

Role terapeuta

Současná věda potvrzuje, že cílů s klientem dosáhneme rychleji, je-li aktivita v souladu s vnímáním klienta. Snoezelen terapie jej tedy musí bavit a ideálně se na ni má těšit. Veškeré aktivity koncipujte bez tlaku na výkon, ten se totiž dostaví sekundárně, protože klient je obvykle rád úspěšný.

Snoezelen je sdílený koncept, prožitek na fyzické i psychosociální úrovni klient potřebuje sdílet společně s terapeutem. Podle individuálních potřeb klienta zvolíte způsob práce: terapeutický, pedagogický či volnočasový, přičemž žádný není nadřazen– chápejte je spíše jako tři úrovně komplexního přístupu a snažte se využít potenciál všech rovin.

Celostní přístup

Ve Snoezelen prostředí je třeba držet se zásady práce se čtyřmi složkami osobnosti, což v kontextu smyslové stimulace znamená celostní přístup ke klientovi. Tělesná složka totiž bývá často protežována na úkor psychické, sociální a velmi často i spirituální složky. Terapeutické místnosti se Snoezelen vybavením by tedy měly poskytovat podmínky pro práci se všemi složkami osobnosti vyváženě.

 

Autor článku: PhDr. Mgr. Renáta Filatová

• Garant funkčnosti výrobků společnosti PERCEPT - FUN s.r.o.

• Lektorka a garantka Snoezelen- MSE konceptu v ČR a SR